top of page

Säker hästhantering

Manne_och_hängmatta.jpg

Säker hästhantering handlar mycket om att hästen ska känns sig trygg i ovana situationer och lita på dig som ledare.

Detta börjar man enklast med från marken. Ett bra grundjobb från backen löser många problem. Lär känna dig själv och din häst, få upp ett förtroende och en kommunikation som du kan ha med dig upp på ryggen och bakom hästen.

Jag tränar både enstaka ekipage och grupper på plats hos er eller hemma hos mig. Det finns också möjlighet att träna dig själv på mina vana hästar.

Hantering handlar för mig också mycket om att lära hästen en uppgift. Alla hästar mår bra av att känna sig behövda. Att hitta ett bra samspel med sin häst genom att lösa en uppgift är ett roligt och naturligt sätt att arbeta med hantering samtidigt som ni tex lär er att harva ridbanan eller flytta kor.


Detta sätt att förbättra kommunikationen mellan dig och din häst passar alla hästar, oavsett om du till vardags håller på med tex hoppning eller distansritt. Du får en mer samarbetsvillig häst och ni har kul ihop.

IMG_20200714_050513.jpg

Ridning

Känner du ett motstånd när du ska backa med din häst? Har ni problem att gå åt sidan? Vill du ha en mjuk och trevlig upplevelse när du sätter dig på din häst?

Då kan jag hjälpa dig!!

Jag hjälper er att komma igång, förbättra samspelet eller övervinna rädslor. Vi rider enskilt eller i små grupper. Gärna familj eller kompisar. Kan även finnas möjlighet att låna häst, vid behov.

Rid enkelt och naturligt!

Jag visar dig ett enkelt och naturligt sätt att ha kommunikation med hästen när du rider.
Kunskaperna grundar sig i western, akadamisk ridning (Craig Stevens) och rancharbete.


Hela du är en kanal och hästen är bara en förlängning av dig!

Vi utgår från sätet och hur du styr hästen därifrån. Övriga hjälper, så som hand och skänkel använder vi som en förstärkning när det behövs. Du kan styra hästen med en hjälp, de andra är stöttande vid behov. Varför göra mer än du behöver??

Timmerkörning_Jalle.jpg

Körning

Att använda hästen till olika arbeten på gården är en gammal, gedigen kunskap som tyvärr håller på att dö ut. Jag hade en fantastisk kompanjon och partner att träna med, så jag har lärt mig grunderna för att arbeta med häst i skog och mark. Denna kunskap delar jag gärna med mig.

Jag hjälper er med ett bra grundarbete för att få hästen säker och lyhörd. Vi tömkör, använder linor och sax, skaklar och timmerkälke och till slut kanske även vagn.

Lektioner hemma hos er eller här hos mig på gården. Finns även möjlighet att träna på mina hästar, som är i olika utbildningsstadier. Kontakta mig för frågor och bokning.

Kofösning.jpg

Boskapsarbete

Alla hästraser kan göra detta. Hästen behöver vara ridbar och kunna gå bakåt, framåt och åt sidorna. Vi kan även komma och hjälpa er på gården. Kontakta oss!

Boskapsarbete med häst är en gammal tradition som har använts i hundratals år. I Sverige är det inte så vanligt för gemene man, utan de flesta tror att men måste ha speciella hästar och tävla i detta. Det behövs inte alls!

Det finns massor med gårdar i runt om som har kor och hästar. Ofta är det barnen eller frun som har hästar, men man använder dom inte i arbetet. Tänk att hästarna faktiskt kunde vara med och göra lite nytta och bidra till sitt uppehälle!

Alla kan jobba kor med sin häst!

Det är inte bara inom western, utan även om du tävlar och tränar hoppning eller dressyr kan du ha nytta av detta. Det blir ett kul och tydligt sätt för hästen att träna reaktion och smidighet, både åt sidorna, framåt och bakåt.

Våga prova något annorlunda sätt att träna, samtidigt som ni förenar nytta med nöje!

Hemkörning av kor från betet

Hästar skrämmer inte kor. Främmande människor utgör oftast ett större hot mot korna än vad en häst gör. I och med det så är det också enkelt för hästar att flytta ko med kalv. Här är en skillnad mot om man använder hund, då korna oftast känner att de måste skydda sin kalv mot hunden. Så är det inte med hästar. Detta beror på att både hästarna och korna är bytesdjur! Människor och hundar är rovdjur och utgör då ett större hot.


Du jobbar korna likadant som om du går på backen, positioner och tryck fungerar i stort sett likadant. Skillnaden är att du nu är mycket snabbare och uthålligare! Det kan vara ett bra komplement att använda vallhund, framför allt om ni inte är så många eller om det är kuperad terräng.

För att flytta korna snabbt, ska man flytta dom långsamt…

Sortera kor

Sortera kor inför slakt, märkning, klövvård, dräktighetskoll eller när det kan behövas!

Med häst sitter du högre och får en bättre överblick samtidigt som du minskar risken för att bli sparkad. Hästen har en lugnande effekt på korna och det stressar korna oftast mindre med häst än till fots eller med hund.

bottom of page